Sömnapné/Snarkbehandling

Obehandlad sömnapné

Obehandlad sömnapné orsakar en ytligare sömn som i förlängningen kan generera högt blodtryck, diabetes, stroke eller hjärtinfarkt, en försämrad kognitiv funktion, försämrad livskvalité, dagsömnighet, ökad risk för trafikolyckor, ökade kostnader för hälsovård o.s.v(1)

Trafikolyckor är 2 till 4 gånger så vanliga hos obehandlade OSA patienter och mer än 80 % av OSA patienterna i Sverige beräknas ännu inte vara diagnosticerade eller behandlade. Högt blodtryck och även kardiovaskulär dödlighet är vanligare hos obehandlade OSA patienter(1).

Alla dessa symptom är många gånger tysta för patienten och inget man kanske direkt tänker att man lider av, det är bara så det är. Det som inte är lika diskret är störningen av ens partners sömn man kan orsaka. Hur många gånger har du fått den där armbågen i revbenen, eller gnället av att du snarkar?

Orsakerna till obstruktiv sömnapné är många men kan bero på t.ex. sovposition (ryggläge försämrar ofta), övervikt (ger förträngningar i luftvägarna), stort kragmått, anatomiska förhållanden – trånga övre luftvägar, låg muskeltonus i övre luftvägar, stor mjuk gom, hängande gomspene, överbett, obstruktiv näsandning eller viss medicinering som leder till avslappning av muskulaturen i andningsvägarna vid sömn(1).

Vi ställer rutinmässigt frågor till dig som patient om du har tecken på snarkningar/sömnapné. Vid misstanke rekommenderar vi alltid att du ska uppsöka vård för en sömnutredning. Blir du då diagnosticerad får du vård gratis via sjukvården. Uppfyller du inte kriterierna för en behandling i sjukvården kan vi bla hjälpa dig med en snarkskena på din egen bekostnad.

Är du, eller har du, en partner som snarkar? Det kan vara så att någon av er lider av Obstruktiv sömnapné (OSA). Upplever man besvär kallas det Obstruktiv sömnapné syndrom(OSAS). Studier har visat att ca 9 % av kvinnor och 24 % av männen lider av detta, men troligen är det ännu fler!

Källa:https://www.internetodontologi.se/ortodonti/obstruktiv-somnapne/ 1:  Obstruktiv sömnapné av Anette Fransson, övertandläkare och Odont Dr (Internet), uppdaterades senast feb 2020, tillgänglig från https://www.internetodontologi.se/ortodonti/obstruktiv-somnapne/

Hos oss arbetar vi för ditt leende och för att hålla dina tänder friska och fräscha hela livet.

Vart du hittar oss

Besök oss gärna på Facebook